Саботират светлината по бул. “Васил Левски”
Саботират светлината по бул. “Васил Левски” / netinfo
Неизвестни лица са срязали кабели и са изтръгнали електроника от таблата, захранващи уличното осветление по булевард “Васил Левски” в Хасково. Огромен участък от северната му страна е оставен без ток, в момента аварийни екипи опитват да възстановят щетите. Размерът им тепърва ще се уточнява, съобщи Петьо Бончев, управител на фирма “Ситипът” ЕООД, която е ангажирана с уличното осветелние на града.

Главният експерт по енергетика в общината Валери Милков допълни, че това не е първият подобен случай на посегателство върху кабелите, но за разлика от преди, тук съмненията за кражба на проводници са изключени. Извършителите са действали с умисъл, категоричен бе специалистът пред Дарик радио.

“Ситипът” ЕООД спечели поръчката за монтиране на нови осветителни тела и поддръжката им на търг, в който участваха още две столични фирми. Според шефът й, изключено е в случая да се касае за удар от страна на конкуренцията.

Близо половин милион лева инвестира Община Хасково в подмяна на осветителните тела, а булевард “Васил Левски” е първият, от който стартира изпълнението на проекта. През последните дни там бяха демонтирани около 210 стари и неработещи лампи. На тяхно място бяха поставени други, а издаването на отсечката пред общинската комисия е трябвало да стане вчера.

Около полунощ обаче във фирмата е получен сигнал, че половината булевард е потънал в мрак, при което е сформиран екип и е извършен оглед.

Булевард “Васил Левски” се намира недалеч от ромското гето на Хасково. По него минават междуградските автобуси и поема значителна част от автомобилния поток, обслужващ складовете и индустриалната зона.

От умишленото саботиране на светлината по него губят най- много гражданите, коментираха работници от аварийния екип, които се надяват до довечера осветлението да проработи.