С. Димитров: Готови сме да предоставим всички документи за депото на прокуратурата, конфликт на интереси няма
С. Димитров: Готови сме да предоставим всички документи за депото на прокуратурата, конфликт на интереси няма / netinfo

2 100 метра е разстоянието от питейните кладенци на Хасково до площадката, определена за депо край село Ябълково, обяви кметът на Димитровград Стефан Димитров. До така наречената защитена вододайна зона разстоянието е 1 900 метра, според документи, представени пред журналисти от главният еколог на димитровградска община, който определи като спекулации коментарите за опасната близост на бъдещото депо до питейната вода на 80 000 души. По думите му, протоколите от заседанията на Експертния съвет в регионалната екоинспекция през 2006 година са подписани и от представител на ВиК-Хасково.

От екоинспекцията съобщиха за Дарик, че под протокола от първото заседание подписа си за ВиК-Хасково е поставила инженер Валентина Таушанова. Вторият протокол тя е подписала с особено мнение.

Готови сме да предоставим всички документи по проекта и ще съдействаме при евентуална проверка на прокуратурата, заяви кметът на Димитровград Стефан Димитров. Аз бях управител на “Еко-Нео Груп” преди местните избори миналата година, когато фирмата спечели обявената обществена поръчка за изпълнител на депото, съобщи днес Стефан Димитров. Фирмата е дъщерна на компания, в която акционер е бащата на сегашния димитровградски кмет. Според Стефан Димитров конфликт на интереси няма. Стойността на проекта е 17 милиона лева. Преговори с Бойко Борисов за депониране на столични отпадъци край Ябълково не са водени, заяви отново Стефан Димитров.

Жалбите до ВАС срещу издаденото от екоминистерството комплексно разрешително спират изпълнението на проекта.

Кметът на Димитровград е отправил писмено запитване и до четвъртък тази седмица очаква хасковският градоначалник да го информира колко ще струва депонирането на димитровградски отпадъци на сметището край Гарваново. Вариантите за извозване на сметта от Димитровград до Гарваново са три – през центъра на Хасково, по път, който евентуално ще се построи над язовирната стена в Гарваново, или през Минерални бани, което обаче би било много скъпо, коментира Стефан Димитров. Сметището край село Добрич, където Димитровград депонира отпадъците си сега ще бъде затворено през лятото догодина.

Според Стефан Димитров, след като депото в Гарваново е регионално, трябва да бъде учредено ново дружество с участието на общините Хасково, Димитровград и Минерални бани, което да го управлява. Така, според Стефан Димитров, ще бъдат защитени интересите на жителите и бизнеса в трите общини.