С проект за 109 533 лв. интегрират 194 ромски деца в Димитровград
С проект за 109 533 лв. интегрират 194 ромски деца в Димитровград / DarikNews

Пълноценната интеграция на ромските деца и създаване на условия за равен достъп до качествено образование в средищното училище е целта на проект, който стартира от днес в Димитровград. Общината е водеща организация по него с партньори: СОУ „Васил Левски” и ОДЗ „Лилия”.

109 533 лв. е стойността, а продължителността- 15 месеца. Целевите групи са 97 ученици от 1 до 8 клас в СОУ „Васил Левски”, 97 деца от 4 до 6 г.- възпитаници на ОДЗ „Лилия”, 194 родители на тези деца и 15 учители. Ръководител на 5-членния екип по проекта е директорът на СОУ „Васил Левски” Антон Иванов.

Подобряване на вътрешната и външната среда в детската градина и средищното училище и преодоляване на образователните трудности и езиковите бариери чрез допълнителна работа с деца от ОДЗ „Лилия”, за които българският език не е майчин и обучение за постъпване в първи клас предвижда разработката. Както и създаването на 7 клуба: музика, изобразително изкуство, народни танци, фолклор на етносите, „Млад кулинар”, „Моят роден край” и „Ние сме част от природата” плюс родителски клубове в училището и детската градина. 20 родители ще бъдат ангажирани в тях, а 12 ученици ще правят проучвания в клуб „Фолклор на етносите”.

Проекта днес представиха заместник-кметът Росен Кузев и ръководителят на екипа Антон Иванов пред деца и ученици от целевите групи.