С Посоки продължават тържествата по повод 85 г. от рождението на Пеньо Пенев
С Посоки продължават тържествата по повод 85 г. от рождението на Пеньо Пенев / DarikNews
С "Посоки" продължават тържествата по повод 85 г. от рождението на Пеньо Пенев
79647
С "Посоки" продължават тържествата по повод 85 г. от рождението на Пеньо Пенев
  • С "Посоки" продължават тържествата по повод 85 г. от рождението на Пеньо Пенев

В Димитровград днес продължават събитията по повод 85-годишнината от рождението на поета Пеньо Пенев. В 18.30 ч. в лятната читалня на библиотеката, която носи името му, е музикално-поетичният спектакъл „ПОСОКИ” с участието на неговия син- художникът Владимир Пенев с изложба живопис,  поезия на Пеньо Пенев в изпълнена на актьора Стойко Пеев и музиката на „Алгоритъм енд блус Проджект” и Георги Мархолев.

С "Посоки" продължават тържествата по повод 85 г от рождението на Пеньо Пенев
netinfo

Въпреки бурята в Димитровград в късния следобед вчера, планираните инициативи по този повод в лятната читалня не бяха отложени, а се пренесоха в залата за репетиции на Забавно-духовия оркестър, който бе част от музикално-поетичния спектакъл „Всеки своя пътека си има” заедно с актьора Иван Нечев. Премиерно димитровградският оркестър с диригент Митя Йорданов и солистката му Елеонора Сталева представиха песен по текст на Пеньо Пенев, чийто автор е композиторът и почетен гражданин на Димитровград Борис Вълканов. Чуйте я в приложения файл.

С "Посоки" продължават тържествата по повод 85 г от рождението на Пеньо Пенев
netinfo

Още една премиера имаше в Димитровград снощи- на стихосбирката „АЗ, един от народа” с поезията на Пеньо Пенев. В нея е използван принципът на засилващия се драматизъм, разказа уредникът от дом-музей „Пеньо Пенев” Живка Шишкова, която заедно със сина на поета Владимир Пенев и Стефан Чурчулиев са съставители на книгата. От следващата седмица тя ще се продава в дома-музей. Включва няколко раздела: „Вяра”, „Надежда”, „Любов”, „Рожбо моя” и „Самота”, разказа още Живка Шишкова.

 

Вече е факт и алманахът „Димитровград е поезия”, който включва стихове от 16 димитровградски поети. Представи го директорът на библиотеката и председател на дружеството на местните писатели „Пеньо Пенев” Петко Каневски. Творческата вечер завърши с литературно четене на поетите, включени в алманаха. Амбицията на съставителите му: Петко Каневски, Кръстьо Кръстев и Демир Демирев е той да се превърни в традиция и да бъде издаван всяка година.