С пари по Околна среда Хасково проектира интегрирано управление на отпадъците
С пари по Околна среда Хасково проектира интегрирано управление на отпадъците / netinfo
Изпълнението на проект „Интегрирано управление на отпадъците в регион Хасково” стартира община Хасково. Договорът за техническа помощ по Оперативна програма "Околна среда" с Министерството на околната среда и водите е подписал кметът Георги Иванов. Продължителността на договора е 24 месеца. Общата му стойност е 1253 040 лева.

Хасково е водеща община и осигурява финансирането на дейностите по проекта, преди направените разходи да бъдат възстановени по Оперативната програма. Партньори по проекта са Община Димитровград и Община Минерални бани.

Проектът за техническа помощ предвижда 100% финансиране на подготовката на всички необходими документи за кандидатстване с инвестиционен проект по програма „Околна среда”. Ще бъдат изготвени анализ на състоянието на Регионалното депо за твърди битови отпадъци край Гарваново, предварителни проучвания на площадките и проекти за изграждане на съоръжения за третиране, рециклиране и обезвреждане на отпадъците.

Целта е чрез въвеждането на интегрирано управление на отпадъците на регионален принцип да бъде гарантирано спазването екологичните изисквания и да се осигури поносима цена на услугите за жителите в трите общини.