С декларация бранят честта на Димитровград
С декларация бранят честта на Димитровград / DarikNews

Протестна декларация по повод обидните квалификации за Димитровград и гражданите му от ефира на национална телевизия прие на извънредна сесия в късния следобед местният парламент. Вносители бяха кметът Стефан Димитров, председателят Катя Чалъкова и лидерите на всички сесийни групи. Единодушно съветниците приеха текста. "Ние, представителите на местното самоуправление, от името на нашите съграждани декларираме, че подобни мнения, изречени от ефира на национална медия, каквато е БНТ, са в противоречие с една от функциите на обществената телевизия- да възпитава. Коментарите изместиха центъра на предаването и унизиха националното ни самочувствие, защото българи обидиха хиляди българи", пише в декларацията. Димитровградската общественост има право на отговор за отправените обидни думи: "родина на новите идоли- перхидролени травестити" с "отвратителна сталинска архитектура", чието име е "абсолютен позор за България", се казва още в текста.

С решението си съветниците упълномощиха кмета Стефан Димитров да поиска от обществената телевизия съответното право на отговор, както и да изпрати приетата декларация до Комисията по култура, гражданско общество и медии към 41-то Народно събрание, Комисията за защита от дискриминация и Съвета за електронни медии. В зала текстът бе допълнен, като кметът ще трябва да проучи и възможностите да бъде потърсена съдебна отговорност за обидните квалификации от гостите в студиото на медията.

Веднага след края на сесията граждани започнаха подписка, в която за по-малко от час са се включили над 200 души. Възмутени сме, че от ефира на една обществена медия се допуска да звучат подобни думи, коментираха хората.