С 6 данъчни ревизии и 23 акта НАП наказва вносители на автомобили
С 6 данъчни ревизии и 23 акта НАП наказва вносители на автомобили / netinfo
Решение за 6 данъчни ревизии и 23 акта за не начисляване на ДДС в законовия срок и по Наредбата за регистриране и отчитане приходите от продажби състави НАП- Хасково. Местните органи по приходите са проверили 25 фирми, представители на промишлеността и на търговията с коли втора употреба.

Акцията е част от предприети в национален мащаб от НАП мерки за гарантиране приходите от ДДС и отстраняване на риск от недеклариране на доходи от реализиран внос от други държави, членки на Общността. Инспекторите са проверявали фирмени складове, анализирана е стоковата документация, издаването на фактури, протоколи, дебитни и кредитни известия, и спазването на 5-дневния срок за начисляване на ДДС при внос на автомобили.

Най- често срещаните грешки при попълването на VIES декларациите констатирани при проверките са: изписване на произволна поредица от цифри или своя собствен ДДС-номер на мястото на този на отсрещния контрагент, посочват стойности в евро вместо в лева, не начисляват данъка в срок, неправомерно ползват данъчен кредит в нарушение на чл.151, ал.4 от Закона за ДДС относно вътреобщностните придобивания на употребявани автомобили.

Констатирани са и несъответствия при облагането, допълват от НАП- Хасково.