Румен Овчаров сезира обвинител №1 за нарушения в мина Здравец
Румен Овчаров сезира обвинител №1 за нарушения в мина Здравец / netinfo
Сигнал за нанесени от бившия ликвидатор на димитровградската мина „Здравец” сериозни финансови щети на дружеството е предал на главния прокурор Борис Велчев министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. В резултат на сключен в нарушение на Търговския закон на 19.07.2005 година договор за борсово посредничество обявената през 2004 година в ликвидация мина е ощетена с около 170 000 лева.

Сделката е за продажба на скрап, който не е бил наличен в предприятието към момента на договарянето. Без да бъдат спазени изискванията на Закона за обществените поръчки за борсов посредник е определена софийската фирма „АВИ КОНСУЛТ” ЕООД. Сделката не е част от ликвидационния процес и ликвидаторът по закон не е имал право да я сключи, констатира енергийното министерство.

През 2006 година Арбитражният съд е постановил дружеството да заплати сумата от 170 000 лева на посредника. В момента в мината се извършва повторна проверка.

Бившият ликвидатор на дружеството да не бъде освободен от отговорност за дейността му в периода 17.03- 11.10.2005 година предлага комисията към енергийното министерство, която е разгледала годишния финансов отчет на мина „Здравец”.

В периода, в който е договорена неизгодната за дружеството сделка, ликвидатор на димитровградската мина „Здравец” беше Георги Христов. Той зае поста в мандата на енергийния министър Мирослав Севлиевски, след като в резултат на постигнато преди вот на недоверие срещу правителството на Симеон Сакскобургорски споразумение, партия „Новото време” се включи в управлението на страната.