Родители без право да записват чужди деца за изпитите
Родители без право да записват чужди деца за изпитите / netinfo
Само в хасковската езикова гимназия остава да важи квотата за момчета и момичета в паралелките с английски език.

В началото на кандидатсредношколската кампания училищата обявяват прием малко по-голям от броя на завършващите 7 и 8 клас. 2 хиляди 518 са учениците, очаквани да положат тестове по български език и математика в региона. Хиляда 877 са осмокласниците, които могат да продължат образованието си в профилирани и професионални паралелки. Оздравителната гимназия в Минарелни бани има капацитет за 3 класа с ученици, страдащи от хронични болести, а помощните училища в областта ще приемат възпитаници в 5 паралелки.

От Регионалният инспекторат предупредиха, че записването за изпитите става лично и не може родител да запише чуждо дете. Освен това подаването на молби за класиране по специалности ще се извършва допълнително, след полагането на изпитите. До 13 юни учениците ще получат картончета с входящ номер и разпределение за изпитите по училища и кабинети. Добре е от сега да подновят ученическите си лични карти, ако са ги изгубили.

Тестът по български език и литература ще започне с писане по втора задача, която изисква създаване на преразказ с отговор на дидактическа задача. След това учениците ще се върнат към първата секция на теста с 50 въпроса.

Това разясниха Деян Янев и Христина Боева от инспектората, които допълниха, че и тази година цялата информация за изпитите, таксите, сроковете и резултатите в кампанията ще бъдат публикувани на сайта на просветната институция.