Задържаха 30-годишен, подпалил с храсторез пожар край Свиленград
Задържаха 30-годишен, подпалил с храсторез пожар край Свиленград / DarikNews.bg, Архив
Продължават усилията на огнеборците за потушаване на пожарите в Тополовградско. И двете огнища- при с. Сакарци и при Присадец-Маточина не са овладени. В района духа много силен вятър и работата на противопожарните екипи е изключително затруднена. Температурите остават високи. Рискът от разрастване на огъня – също, информират от областната управа в Хасково.

В огнището между селата Филипово- Присадец, в посока Маточина, са изпратени още допълнителни сили. Освен работещите на място 5 противопожарни екипа от РДПБЗН Хасково и техника от Държавното горско стопанство, вече има изпратена техника от горското и от други области на страната. Там фронтът на пожара е около 1000 декара, като територията е гранична, пресечена и не може да се засече точно. Няма опасност за населените места, няма бедстващи хора, не са застрашени и стопански сгради или площи с реколта.

В района на Сакарци, където гори другият пожар, продължават опитите за локализирането му. Там също е изпратена допълнителна техника от горското. Няма опасност за хората от близкото село, не са застрашени домове или площи със селскостопанска продукция.  

Прогнозите на огнеборците са, че по тези два пожара ще се работи през цялата нощ. На място са пожарникари, горски служители, доброволци от Тополовград.

Комисар Николай Вълчев съобщи, че през следващите 48 часа за Хасковска област е обявена екстремална степен за опасност от пожари. По дефиниция, екстремална опасност означава,  че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари, с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване са ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.