Разрешиха продажбата на парцел, харесан за соларен парк
Разрешиха продажбата на парцел, харесан за соларен парк / netinfo

С 12 гласа "за", 5- "въздържали се" и нито един- "против" Общински съвет- Свиленград даде съгласие за продажба на парцел в село Пашово, към който има предявен инвеститорски интерес.

 

Търгът за земята с площ от близо 3 хиляди декара ще се проведе през месец септември и ще стартира с начална цена от 415 615 лева. Основен кандидат за него е софийското дружество „СОЛАР- ХОЛД” ЕАД, което има намерение да инвестира 250 милиона евро в изграждането на соларен парк.

 

Стойността на продавания от него ток ще бъде 39 евроцента за киловатчас, а очакваната възвращаемост на вложенията са в размер на 40 милиона евро след третата година. Предвидено е и поетапно увеличаване на мощностите, съобщи Юри Йорданов, представител на заинтересованото българо- австрийско дружество.

 

Инвеститорът се ангажира да разкрие минимум 50 работни места и да допринесе за изграждането на инфраструктура в региона. Производството на електричество ще бъде безвредно от екологична гледна точка, а повод именно село Пашово да попадне в полезрението на предприемачите, са данните от направено представително изследване за страната.

 

Според заключенията в него Свиленград е регионът с най –голямо слънцегреене у нас, което гарантира краткосрочна възвращаемост на направените вложения в соларни колектори.