Ракът непрекъснато подмладява
Ракът непрекъснато подмладява / © sxc.hu

През годините болните от рак в Хасковска област непрекъснато се увеличават. Основните причини са застаряване на населението и увеличаване продължителността на живота. Коварното заболяване се появява основно при по-старите хора, защото с възрастта се натрупва действието на рисковите фактори и намалява ефективността на клетъчните механизми за възстановяване на клетката. Това информира на пресконференция по повод днешния Световен ден за борба с рака началникът на Регионалния раков регистър д-р Петя Костадинова.

Най-често срещаните видове рак при мъжете са на белия дроб, простатата, дебелото черво и стомаха, а при жените - на гърдата и като цяло - гинекологичните злокачествени заболявания. Освен възрастовите причини, предпоставки за развитие на заболяването са и наднорменото тегло, липсата на физическа активност, тютюнопушенето и алкохолът, неприемане на плодове и зеленчуци.

За Хасковска област цифрите сочат следното: за 2012 година новозаболелите са 1327, като 748 от тях са мъже. За сравнение, през 2002-ра броят им е 1100, а през 1993 година - 836. В първата статистика фигурират и 3 деца.

Специалистите заявиха, че през годините са откривали рак и у неколкомесечно бебе. Също така необичаен е и случай с мъж, на когото са открили рак на гърдата. Такива случаи, макар и рядко, все пак се срещат - на около 100 заболели с тази диагноза може да има и един мъж, информира началникът на Хирургично отделение в Онкологичния диспансер д-р Любомир Василев.

Тенденцията на увеличаване на случаите на онкоболни е не само за Хасковска област и за страната, но и в световен мащаб. Другата негативна тенденция е постоянното намаляване на възрастовата граница - т.е. все по-често от рак заболяват млади хора.