Ракиени казани замърсяват Хасковска и Бели кладенец
Ракиени казани замърсяват Хасковска и Бели кладенец / netinfo

Ракиени казани замърсяват реките Хасковска и Бели кладенец,сочат предварителните резултати от проверка на РИОСВ.Пробите на отпадни води от ракиените казани в стопански двор и местността “Каменец” отчитат силно органично замърсяване.

Според разрешителното за заустване на отпадни води на ракиения казан в “Каменец” индивидуалното емисионно ограничение за количеството необходим разтворен кислород за разграждане на всички органични съединения,изпуснати в река Бели кладенец е 100 милиграма на литър. Лабораторните изследвания обаче са отчели в отпадните води стойности от близо 2200 милиграма на литър.

Резултатите от химичния анализ на отпадните води от казана за производство на ракия в стопанския двор показват още по-голямо замърсяване с органични отпадъци.Измереният разтворен кислород е 5 000 милиграма на литър при норма 70.

РИОСВ-Хасково е предписала на собствениците на казаните незабавно да почистят утаителите и да поставят механичните решетки,както и да не се допуска изхвърляне на отпадъчни продукти във реките.Санкциите при неизпълнение на предписанията са от 2 000 до 20 000 лева.

След получаване на окончателните резултати от химичния анализ на отпадните води ще бъдат съставени и актове на нарушителите.