Радост и от Синсинати - Григор победи Фелисиано Лопес
Радост и от Синсинати - Григор победи Фелисиано Лопес / Gulliver/GettyImages

Най-добрият български тенисист Григор Димитров постигна чудесен успех, след като в мач от втория кръг на Мастърс турнира в Синсинати победи 18-ия в световната ранглиста Фелисиано Лопес с 5:7, 6:3, 7:6(6).

Двубоят на корт №9 бе изключително равностоен и изпълнен с красиви изпълнения, а в крайна сметка тайбрек в третия сет трябваше да реши победителя. Димитров отново демонстрира, че под ръководството на новия си треньор Дани Валверду постепенно възвръща поабравеното си високо ниво на игра от 2014 година и определено даде поводи за оптимизъм.

Първият сет на мача бе много равностоен, а разликата между двамата бе единствено оползотворяването на шансовете в края. Българинът и испанецът си размениха по един ранен пробив, след което при 5:4 в своя полза Григор имаше два сетбола. Лопес обаче ги отрази, на свой ред направи пробив в следващия гейм и след това затвори сета при първата си възможност.

Това обаче не наруши ритъма на Григор, който заигра видимо по-добре от съперника си във втората част, което доведе до пробив в шестия гейм. Той пък се оказа достатъчен за успех в сета.

Решителният трети сет започна с гейм, в който Димитров пропусна два шанса за пробив, а след това двамата продължиха да взимат, макар и трудно, своите сервис геймове, за да се стигне в крайна сметка до тайбрек, който да определи победителя.

Той започна по-добре за Лопес, който поведе с 2:0, но пък Григор отговори с четири поредни точки, а при 6:4 имаше два мачбола. Те обаче не бяха оползотворени и двубоят продължи. Елементарна грешка на испанеца осигури трети мачбол на Григор, който този път грабна шанса си и с мощен сервис сложи край на мача.

Така Григор си осигури място в третия кръг, където негов съперник ще бъде вторият поставен в схемата и близък негов приятел Стан Вавринка, с когото често играят в тандем на двойки.

Ето и как се разви драматичният двубой между Димитров и Лопес:

Първи сет 5:7

Григор започна мача с настроение и набързо спечели първия гейм на 0, демонстрирайки чудесен сервис. Лопес на свой ред отговори с лесен гейм на 15.

Още второто подаване на българина обаче се превърна в голямо изпитание. Испанецът играеше агресивно на ретур и на няколко пъти успя да размине съперника на мрежата. Така, въпреки усилията за разнообразие на Григор, първият пробив бе факт за 2:1.

Това обаче не притесни Гришо, който още в следващия гейм направи моментален рибрейк. Дълбоки ретури и майсторски уинъри бяха рецептата за гейм на 15 и 2:2.

Макар и обръщайки от 15:30, българинът успя да спечели третото си подаване и така отново поведе с 3:2.

Лопес преживя поредния си труден гейм, в който се стигна до равенство, но все пак той бе в негова полза за 3:3.

Григор взе своето в седмия гейм, в който отличният сервис на българина му осигури експресен успех за 4:3.

Лопес на свой ред набързо изравни за 4:4, а сервисът на българина отново помогна в трудната ситуация при 15:30 в деветия гейм.

Така испанецът трябваше да сервира за оставане в сета. При 0:30 Григор бе само на две точки от успеха, но Лопес взе следващите три разигравания и си осигури предимство. Димитров обаче бе решен да успее и с прецизна игра си осигури брейкбол с цената на точка за спечелване на сета. Фелисиано обаче се справи в трудната ситуация, която след един пропуснат геймбол от негова страна, се повтори. И вторият сетбол за Гришо обаче бе набързо отразен и испанецът все пак стигна до 5:5.

За жалост в следващия гейм сервисът на Димитров изчезна, а Лопес чакаше само това. Испанецът стигна до две точки за пробив при 15:40, Григор все пак изравни, но 18-ият в света си осигури и трета такава, която бе материализирана за 6:5.

Така Лопес този път сервираше за спечелване на сета и не сбърка като отличните му начални удари не позволиха на Григор да влезе в разигравания.

Втори сет - 6:3

Втората част започна с три експресни гейма за сервиращите. Лопес бе първият, който изпита сериозни затруднения в задържането на своето подаване. Това се случи в четвъртия гейм, който започна с 0:30, а в последствие се стигна и до изравняване. Сервисът обаче бе верен помощник на испанеца в тези моменти и така той изравни за 2:2.

Димитров обаче продължи да бъде отличен на свой сервис и след гейм на 0 отново бе напред в резултата.

В тези моменти видимо българинът бе по-добрият на терена и закономерното се случи - пробив за 4:2. Той бе постигнат след прецизна игра и агресия на ретур. При 15:40 Димитров имаше два шанса за пробив. Първият бе спасен с ас на Лопес, но при втория бекхендът от ретур на Гришо се оказа печеливш.

Затвърждаването на пробива изглеждаше лесна задача, след като Димитров поведе с 40:0. Следващите четири разигравания обаче бяха на сметката на Лопес и така 18-ият в света получи шанс за рибрейк. Лопес имаше и преимущество във въпросното разиграване, но от много трудна ситуация Григор успя да направи печеливш удар и да изравни, а след това стигна и до успеха в гейма за 5:2.

Лопес взе своя сервис и така накара българина да сервира за сета. Това се случи без драма като при 40:15 Димитров оползотвори първия си сетбол с отличен форхенд, вкарвайки двубоя в решителен трети сет.

Трети сет - 7:6(6)

Григор имаше отличен шанс да започне третия сет с пробив, но и при двата си брейкбола изпрати топката в мрежата от ретур и така позволи на неубедителния Лопес да се измъкне от трудната ситуация.

Българинът обаче не позволи на пропуснатите възможности да му повлияят и набързо изравни с гейм на 0.

Следващият сервис гейм на испанеца също бе труден за него. Димитров поведе с 30:15, но все пак Фелисиано успя да се измъкне отново и да поведе с 2:1.

Григор се справи за 2:2, а Лопес този път не даде шанс на своя сервис и с гейм на 0 поведе с 3:2.

Двамата продължиха, макар и не толкова лесно, да печелят сервис геймовете си. При 5:4 Григор сервираше за оставане в мача и се справи прекрасно като в този момент изглеждаше по-свежият на корта. Нови два гейма за сервиращите обаче значеха, че победителят ще бъде определен с тайбрек.

Той стартира по-добре за испанеца, който поведе с ас, а след това с минаващ удар покрай излезлия на мрежата Димитров поведе с 2:0.

Гришо спря серията на съперника с ас, а бомбардировка от основната линия накара Лопес да сбърка за 2:2. Непредизвикана грешка на Фелисиано значеше предимство за Димитров, а почивката дойде при 4:2.

Григор взе и втория си сервис, но това направи и Лопес, за да намали изоставането си на 4:5.

Григор затрудни Лопес с дълбока топка, след която испанецът не уцели корта и така при 6:4 Димитров си осигури два мачбола. Слайс бекхендът му обаче бе в аут и така Гришо изпусна питомното на своето подаване.

Много лош ретур предреши и втория мачбол и така вместо край на мача, имаше почивка при 6:6.

Лопес имаше преимуществото в следващото разиграване и изглеждаше, че на свой ред ще стигне до мачбол. Само че смачът му удари мрежата, след което великолепният сервис на Димитров значеше победа за българина!