Язовирът удавил с. Бисер на Министерство на отбраната, Военна прокуратура поема разследването
Язовирът удавил с. Бисер на Министерство на отбраната, Военна прокуратура поема разследването / Министерство на отбраната, архив

Военно-окръжна прокуратура – Пловдив поема разследването за трагичното наводнение в село Бисер преди година, причинено от скъсването на стената на яз. Иваново. Това се казва в официално съобщение на държавното обвинение.  Язовирът е собственост на военните и задължение на министерството на отбраната е било да поддържат стената и другите съоръжения в изправност. При потопа загинаха 6 души от село Бисер и двама от село Иваново.

Досъдебното производство досега се води в Районна прокуратура Харманли. Според наблюдаващия прокурор от събраните доказателства  се налага промяната на подсъдността, тъй като към момента на наводнението язовир Иваново попада в границите на военния полигон в Корен. Управлението, стопанисването и поддържането на военния полигон – корпусен учебен център „Корен” е било възложено на Министерство на отбраната на Република България. Че язовирът попада в границите на полигона е установено с постановление на Министерски съвет от 1961г., когато в управление на Министерството на отбраната  са били предоставени отчуждени 43418 дка. земи за изграждането на полигона. Оттогава хидросъоръжението се ползва от МО за провеждане на обучения по подводно кормуване и десантиране. За това е бил съставен и Акт за публична държавна собственост № 0567/23.04.2003г.

Военно-окръжна прокуратура гр.Пловдив е компетентна да продължи разследването, при което да персонализира лицата от военното министерство, ангажирани с управлението, стопанисването и поддържането на корпусен учебен център „Корен”, в чиито граници е включен и язовир „Иваново”.