/ Община Свиленград
Зелен екокът с електронен достъп вече ще ползват над 60 домакинства на бул. „България” 130-132 в Свиленград, съобщават от общината. Хората от двата жилищни блока получиха специални чипове за целта.

Община Свиленград вече с Общ устройствен план

Това е първият от трите подобни екокъта в Свиленград,
разположени на площадки пред многофамилни жилищни сгради. Те се изграждат по проект на общината със средства от ангажираната с разделното събиране на отпадъците фирма.

С проект за 6 млн. лв. подменят водопроводи в 4 свиленградски села

Другите два ще бъдат на ул. „Димитър Благоев” 6-8 и кв. „Изгрев” бл. 8. Електронният достъп до системата за разделно събиране на отпадъци е иновативен метод за преодоляване на анонимността на замърсителите, коментират от администрацията.

Свиленград, екокът с електронен достъп
Община Свиленград

В екокъта са поставени контейнери за разделно събиране тип "Иглу" и контейнери за битови отпадъци. Достъпът до системата за разделно събиране ще се осъществява чрез електронни чипове единствено от живущите в тези блокове. 

Свиленград, екокът с електронен достъп
Община Свиленград

Мини зелени екокътове се организираха във всички детски градини в града и бяха поставени кошчета за разделно събиране на отпадъци. Целта е децата да бъдат обучени на разделното събиране, за да се превърнат в посланици на инициативата в своите семейства. Кампанията е с мотото „Заедно събираме разделно“.