Първа копка за канализационна мрежа в кв. Капитан Петко Войвода” в Свиленград
Първа копка за канализационна мрежа в кв. Капитан Петко Войвода” в Свиленград / netinfo

Изграждането на канализационната мрежа в свиленградския кв. „Капитан Петко Войвода” по проекта „Изграждане, реконструкция и модернизация на канализационна мрежа, ПСОВ и водопроводна мрежа в гр. Свиленград",  финансиран от Оперативна програма “Околна среда 2007-2013 г.” Стартира днес. Първата копка направиха ръководителят на управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда” Малина Крумова, кметът инж. Георги Манолов и изпълнителният директор на фирмата строител на обекта Благой Козарев. На официалната церемония присъстваха народният представител Жара Пенева, зам.-областният управител Иван Станчев, председателят на ОбС-Свиленград Георги Еленков, началникът на ВиК Хасково Атанас Бързев.

Ще бъде изградена 21 км канализационна мрежа, обхващаща целия квартал и ще се реконструират водопроводи с дължина 13 километра. Ще бъдат изградени две заустващи съоръжения, както и две нови канални помпени станции. Съществуващата помпена станция на левия бряг на река Марица ще бъде напълно реконструирана и модерно оборудвана. Изпълнител на строителните дейности е софийски консорциум. Очаква се строителството да завърши до края на 2014 година.

В Свиленград в момента най-много средства - 23 милиона лева, ще бъдат усвоени именно в кв. „Капитан Петко войвода”, заяви кметът Георги Манолов. Уверявам ви, че кварталът ще се промени. Приканвам ви  да проявите вяра и търпение и скоро ще забравите  за септичните ями, обърна се той към жителите на квартала, които десетки години  очакваха проблемът с липсата на тази битова услуга  да бъде решен. С подмяната на водопровода пък ще се осигури по-високо качество на водата и намаляване на авариите. След края на ремонта на подземната инфраструктура ще бъдат обновени и улиците, каза още кметът. Той изрази задоволството си от старта на строителните дейности и отправи благодарност към екипа на ОПОС за оказаната подкрепа и към екипа на общинската администрация, който е извършил тежка и последователна работа, за да се реализира един от най-мащабните проекти за общината. Той предвижда също в квартал „Гебран” да  бъде завършена канализационна мрежа от 2 км и да се обновят  2 км водопроводи. Предвидени са също две нови канални помпени станции и реконструкция на съществуващата на десния бряг на реката. Предстои още строителство на пречиствателна станция за отпадъчни води с отстраняване на азот и фосфор и довеждаща инфраструктура. Това е най-големият проект по Оперативна програма „Околна среда” в Хасковска област. Общата му стойност е 48 132 968,14 лв.

Малина Крумова поздрави общината за усилията, които е положила при изготвянето на проекта и изрази очакването си, че той ще приключи успешно и в срок. Този проект решава не само важен екологичен проект за града, но и е от международно значение заради река Марица, подчерта тя. В момента в страната се изпълняват над 85 проекта по Оперативна програма „Околна среда”. Според нея хората трябва да са наясно, че повишаването на цената на водата в следващите години е неизбежно. За да бъде поддържана една наистина модерна инфраструктура и да се предоставя качествена услуга на гражданите, е необходимо да се осигури нейното устойчиво финансиране в дългосрочен план.