Прокуратурата внесе протест срещу определение на Районенния съд в Хасково, с което е наложена мярка за неотклонение "гаранция" в размер на 6000 лева спрямо 51-годишен собственик на куче, което на 14 юни нахапа 10-годишно момче в село Въгларово, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

То ще иска на въззивната инстанция Окръжния съд мярка за неоклонение - постоянен арест спрямо стопанина Анастас Караиванов. При случая четириногото от порода азиатски вълкодав скъса синджира и нападна детето, което бе откарано в клиника в Пловдив с увреждания на бъбрека и черния дроб след ухапванията.

Съдът наложи гаранция от 6000 лева за собственик на куче, нахапало дете в хасковското село

Караиванов бе обвинен, че не положил достатъчно грижи за животното под негов надзор, в резултат на което то причинило временна опасност за живота - средна телесна повреда на пострадалото дете.

Повдигнатото обвинение е за престъпление, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до 3 години или пробация и глоба до 5 000 лева. В мотивите към протеста Районната прокуратура в Хасково счита, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши друго престъпление, като основание за това са  изключително високата степен на обществена опасност на деянието, начинът на извършването му, с което са засегнати здравето и неприкосновеността на малолетно лице и създадена опасност и за друго малолетно лице, както и високата обществено опасност на самия деец, поясниха от прокуратурата.

Предстои Окръжния съд да насрочи заседание по делото. 
БТА