ПРОФОН се срещна с бизнеса на Димитровград
ПРОФОН се срещна с бизнеса на Димитровград / Darik News, архив

Среща с членове на творческото сдружение ПРОФОН, с които представители на бизнеса от община Димитровград могат да сключат договори във връзка със Закона за авторското право и сродните му права организира администрацията в зала „Гроссето".

Според българското законодателство всеки обект, в който се извършва дейност по търговския закон, трябва да получи лиценз, ако в него звучи музика. Това се счита за публично на музикални видео- и звукозаписи и е регламентирано от закона за авторското право, припомнят от димитровградската общинска администрация. Спазването на това изискване се осъществява от министерството на културата, а лиценз се получава от творчески организации, защитаващи двата вида права - авторските и сродните им, уточняват от администрацията на Димитровград повода за днешната среща.

От общинската администрация припомнят, че лицензът е задължителен за: хотели, курортни комплекси, спротно-развлекателни центрове, заведения, диджеи, създатели на фонова музика, търговски обекти-магазини, маркети, базари, бензиностанции и др., центрове за услуги- фитнес, фризьорски, козметични салони и др., както и музикално-художествени прояви на открито, театри и киносалони. Нарушителите подлежат на сериозни санкции- между 2 000  лв. и 20 000 лв. и от 3 000 до 3 000 лв. при повторно нарушение.