Проф. Генчо Начев: Хасковската инвазивна кардиология е на европейско ниво
Проф. Генчо Начев: Хасковската инвазивна кардиология е на европейско ниво / netinfo
Проф. Генчо Начев: Хасковската инвазивна кардиология е на европейско ниво
65918
Проф. Генчо Начев: Хасковската инвазивна кардиология е на европейско ниво
  • Проф. Генчо Начев: Хасковската инвазивна кардиология е на европейско ниво

Впечатлен съм от това, което видях в Хасковската болница. Не само с апаратура и извършено строителство, но и с многото кадри. Това заяви в Хасково едно от светилата в областта на кардиохирургията и директор на болница „Света Екатерина" в София проф. Генчо Начев. Той бе на посещение в МБАЛ - Хасково, с която столичната „Света Екатерина" сключи договор за оказване на методична помощ и приемане на спешни пациенти от Хасково за оперативно лечение в София, бе за да влизат в листа на чакащи. Сега ние можем да правим консултации и да наблюдаваме сложни процедури в реално време, като обменяме мнения. Това става благодарение на проекта за телевръзка. Ако има сигнал, можем да изпращаме специалисти от нашата болница. За Хасковска област е добре пациенти, които се изследват и диагностицират тук, да се изпращат в София за оперативно лечение и да не влизат в листи на чакащи, а веднага да бъдат приемани, каза проф. Начев.

Инвазивната кардиология в МБАЛ - Хасково е на нивото на „Света Екатерина". Ние претендираме да сме на европейско ниво, което значи че хасковската инвазивна кардиология също е на европейско ниво, заяви още проф. Начев.

На импровизираната пресконференция той изрази мнение, че Здравната каса в България трябва да поеме профилактиката на заболяванията на сърдечносъдовата система. Според него това е необходимо, за да се прави профилактика на усложненията, които могат да възникнат, като инсулт или инфаркт. Прегледите дори трябва да бъдат задължителни, заяви Начев. Ако здравноосигурените лица не ги спазват, да бъдат лишавани от права. Само така ще се създаде здравна култура у населението, допълни професорът. (Още по темата - в звуковия файл).

Днес стана ясно още, че досегашният началник на Инвазивната кардиология д-р Орлин Радев е напуснал болницата по лични причини. Неговото място заема д-р Георги Стамболийски.