Превозвачи: Турция ни събира измислени такси от по 3000 евро
Превозвачи: Турция ни събира измислени такси от по 3000 евро / Dariknews, архив
Превозвачи: Турция ни събира измислени такси от по 3000 евро
67150
Превозвачи: Турция ни събира измислени такси от по 3000 евро
  • Превозвачи: Турция ни събира измислени такси от по 3000 евро

„Турците си затвориха границата защото не искат да бъдат контролирани и проверявани", коментира пред Дарик Илиян Филипов от българската асоциация на превозвачите по повод днешния протест. Очаквахме такава реакция от тяхна страна на реципрочните мерки, които взеха българските власти, коментира Филипов. Досега международните превозвачи се проверяваха във вътрешността на страната. Сега проверките се извършват на самия пункт и това доведе до недоволство, коментира още Филипов.

Пред Дарик той призна, че след протестите на българските превозвачи срещу рестриктивните мерки налагани им от турската администрация, положението е станало още по-лошо. В момента ни се пишат актове от по 3000 евро без да имаме никаква вина, коментира Филипов. Чуйте го в приложения файл.

По непотвърдена информация в основната на проверките стои задържането на няколко български камиона, собстевност на представител на асоциацията на българските превозвачи. От министерството на транспорта  преди минути съобщиха, че  България е поискала от турската страна стриктно да се спазват разпоредбите на международните договори и спогодби в областта на автомобилния транспорт, по които Турция е договаряща страна. Повод за това искане са зачестилите към министерството сигнали от български превозвачи за задържане на български тирове по граничените пунктова на Турция.

Като причина за задържанията турските власти посочват липса на „подходящо" за вида превоз разрешително. От българските шофьори дори се събира такса от 3000 евро, за да бъдат пуснати да преминат. Според българските власти Турция неправилно тълкува новите условия за извършване на превози за и от трета страна и събирането на подобна такса е в нарушение на международните договорености.  

От министерството съобщават още, че започналите засилени проверки на товарни автомобили и автобуси са предварително заложени и са в рамките на план от оперативната група TISPOL и се извършват на територията на всички държави членки на ЕС. Междувременно се провежда и тематична проверка по линия на международните превози на пунктовете Капитан Андреево, Петко Войвода, Лесово, Калотина, Дунав мост. Към момента са проверени 354 превозни средства и са съставени 48 акта.