Преображение Господне! На трапезата- риба
Преображение Господне! На трапезата- риба / DarikNews.bg, Архив

 

Днес Православна Църква чества Преображение Господне. Християнският празник датира от първи век и ни напомня едно от най-важните евангелски събития - явяването на Господ в небесната слава пред трима от учениците си - апостолите ПетърЙоан и Яков.

На Преображение се чества едно важно събитие, потвърждаващо божествения произход на Исус Христос, припомнят от Светия Синод на Българската православна църква.

Според Светото Евангелие Господ се изкачил заедно с апостолите Петър, Йоан и Яков на планината Тавор, която се намира край Галилея. Тук той се отдалечил малко от тях и започнал да се моли. Учениците в това време заспали. Когато се пробудили, видели Исус преобразен - лицето му се изменило и светело като слънце, дрехите му пък станали бели като сняг. С него имало двама мъже, сияещи от слава - древните пророци Мойсей и Илия, които беседвали за предстоящите му страдания и за края му в Йерусалим.

Изведнъж светъл облак осенил всички и от облака се чул глас, който казвал: "Този е Моят Син възлюбен, в Когото е Моето благоволение! Слушайте Него!" Учениците от страх паднали ничком, но Господ се допрял до тях и им казал: "Станете, не бойте се!"

Това събитие било предназначено да предпази апостолите от съмнение при вида на Христовите страдания и да укрепи вярата им. Това чудно явление трябвало да отвлече апостолите от земните помисли за величие, като ги направи свидетели на небесната слава на Христа, посочват още от Синода.

Оттам допълват, че тъй като Преображение Господне е част от Богородичните пости, празничната трапеза днес трябва да е от риба и рибни продукти.