Премиерът Борисов открива пречиствателна станция в Димитровград
Премиерът Борисов открива пречиствателна станция в Димитровград / DarikNews

Премиерът Бойко Борисов ще открие днес в Димитровград пречиствателна станция за отпадни води. Тя е компонент по проект ИСПА и стойността и е 8 055 606 евро- един от най-мащабните проекти, реализирани в страната със средства на Европейския съюз. 75 на сто от финансирането е по програма ИСПА, 15 процента е делът на Европейската инвестиционна банка и  10 процента са от републиканския бюджет. За откриването в Димитровград днес очакват и министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

Пречиствателната станция ще може да преработва над 6 милиона кубични метра вода в рамките на година, като максималният й капацитет на денонощие е 16 520 кубика. Въвеждането й в експлоатация ще доведе до подобряване на екосистемата и биоразнообразието в региона. С пуска й отпадните води вече ще се вливат в река Марица механично и биологично пречистени и обезпаризитени, с което ще се постигне осезаем екологичен ефект, коментират от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково.

Пречиствателната станция за отпадни води е в източната индустриална зона на Димитровград. Тя е компонент по проект ИСПА, мярка 2000/BG16/P/PE/003 „Изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води в басейна на река Марица – Стара Загора и Димитровград”. Строителството на филтриращото съоръжение стартира навръх 58-ата годишнина на Димитровград- първата копка бе направена на 2 септември 2005 г. от тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Премиерът Борисов открива пречиствателна станция в Димитровград
netinfo

Според предварителните разчети трябваше да бъде завършена още през 2007 г. Заради изоставане в сроковете избраните изпълнители бяха санкционирани. Разкриване на тръби, които минават под строителната площадка, забавяне на проектирането, високите температури през летния период, обилните есенни дъждове, липсата на предвиден път до пречиствателната станция, както и финансовата криза се сочат, като част от причините за забавеното й строителство.

Първоначално пречиствателната станция ще обслужва кварталите от десния бряг на река Марица в Димитровград. До няколко месеца се очаква да заработи с пълния си капацитет, като бъдат включени и кварталите от левия бряг, след като завърши проектът, финансиран от ИСПА за канализацията и новия водопровод там, коментира Татяна Овчарова, главен експерт в отдел „Инвестиционна дейност, околна среда и води” в община Димитровград. Работата на съоръжението ще има положително въздействие върху цялата екосистема на региона и по цялото поречие на река Марица, коментира тя.