Премиерът Борисов открива Лот 2 на магистрала Марица
Премиерът Борисов открива Лот 2 на магистрала Марица / АПИ

Лот 2 от автомагистрала „Марица”- Димитровград – Харманли ще открие днес премиерът Бойко Борисов на пътен възел Димитровград – най-големият в Южна България, информират от Министерския съвет. Церемонията е насрочена за 16 часа и министър-председателят ще пристигне заедно с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски,  председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, членовете на УС – инж. Илиана Захариева и инж. Дончо Атанасов, и др.

Общата дължина на участъка е 34,22 км. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Пътен възел Димитровград в близост до село Крепост е най-големият в Южна България. Пресичането на автомагистралата с международен път Е-85 (І-5) Димитровград – Хасково ще се осъществява безконфликтно на две нива. На 34-километровия участък има още два пътни възела –Симеоновград – за връзка с път III-503 Симеоновград – Харманли и Тополовград – с път II-76 Тополовград - Харманли. Изградени са мост над р. Харманлийска, надлези, подлези и т. н.

Стойността на договора за строително-монтажните работи на Лот 2 е 146 564 400 лв. с ДДС. Строителният надзор е за 799 200 лв. с ДДС.

Автомагистрала „Марица” е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и от трансевропейската автомагистрала „Север-Юг”. Тя ще свързва АМ „Тракия” при пътен възел „Оризово“ с Капитан Андреево на българо-турската граница. АМ „Марица” е основен маршрут на движение в посока Пловдив – ГКПП „Капитан Андреево”.

Проектът „Изграждане на АМ „Марица“ лот 1 и лот 2” се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Със средства от оперативната програма се строят общо 65,62 км. До края на октомври т. г. ще завършат строително-монтажните работи на лот 1 Оризово – Димитровград от км 5+000 до км 36+400. Общата дължина на този участък е 31,4 км.

Очаква се преди церемонията по откриване на Лот 2 от магистрала "Марица" премиерът и останалите официални лица да посетят ремонтираната гара и новия жп надлез край Водната кула в Димитровград. По предварителна информация в 15 ч. Борисов и останалите гости ще бъдат на гарата, а половин час по-късно- на новия жп надлез. Стойността на пътното съоръжение, двете пасарелки, ремонтът на гарата и подлеза в Димитровград е близо 8 млн. лв. Проектът също е по ОП "Транспорт".

Предварително обявеното участие в събитието на европейския комисар по регионална политика Корина Крецу няма да се състои. Причината е авария на летището в Брюксел, която не позволи пристигането на г-жа Крецу. Нейното посещение в България се отлага за месец юни.