Представят Край реката с тополите
Представят Край реката с тополите / http://whisperssecrets.blogspot.bg/

Книгата на Йордан Нанчев „Край реката с тополите“ ще бъде представена от 17 часа днес в зала „Хасково“. За антологията ще говорят Никола Инджов и Недялко Бакалов. Тя излезе от печат през лятото и в нея Нанчев представя 100 поети и писатели от Хасково или свързани с града. Представянето е организирано от Регионална библиотека „Хр. Смирненски“ и Сдружение за култура „Хасково-2015“ със съдействието на общината. Ще участва и вокална група „Лотос бял“ с художествен ръководител Стефан Милев, съобщават организаторите.

Йордан Нанчев е роден на 2.05.1955 година в Хасково. Завършил е Второ основно училище “Христо Смирненски” (1969) и Втора гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” (1973) в родния си град, "Българска филология" във Висшия педагогически институт – Шумен (1979) и "Право" в СУ “Св. Климент Охридски” (1998). 
Той е основател и пръв директор на Литературния музей в Хасково (1984-2001). Литературен историк и критик, съставител и редактор на книги, библиографии, фотоалбуми и документални фотоизложби. Автор на множество изследвания, посветени на живота и творческото дело на забравяни и забранявани личности от миналото на българската литература и култура, родени в Хасково или пребивавали в града и свързани с него през годините, както и на десетки рецензии за новоизлезли книги. Писал е за Александър Паскалев, Йордан Ковачев, Асен Златаров, Пейо Яворов, Никола Вапцаров, Емилиян Станев, Георги Жечев, Иван Мешеков, Иван Мирчев, Делчо Василев, Владимир Василев, Иван Арнаудов, Стела Янева, Петър Берковски, Тодор Запрянов, Нестор Марков, Атанас Далчев, Борис Делчев, Чудомир, Иван Теофилов, Любомир Левчев, за съвременни автори от Хасково, Стара Загора и Чирпан.