Представят картините от пленера Димитровград-2010 и уникален календар
Представят картините от пленера Димитровград-2010 и уникален календар / DarikNews Живка Тодорова

Изложба с творби на шестимата майстори на четката, които участваха в едноседмичния пленер „Димитровград-2010” ще бъде открита тази вечер в галерията "Петко Чурчулиев". Очаква се в града да пристигнат и авторите: акад. Светлин Русев, председателят на Съюза на българските художници проф. Ивайло Мирчев, почетният гражданин на Димитровград и син на поета-духовен символ на града  Владимир Пенев, организаторът на пленера Стефан Чурчулиев, Атанас Атанасов и Милко Божков.

В голямата зала на галерията ще бъдат експонирани над 20 картини и повече от 10 рисунки, информира галеристката Надежда Стойнева. Всеки от авторите ще дари по една своя творба за фонда, като Ивайло Мирчев ще остави в местната галерия и 6 свои рисунки, направени в Димитровград, както и още две свои картини, които не са рисувани по време на пленера, но се вписват в темата за индустриалния пейзаж.

Пленерът "Димитровград -2010" се проведе от 15-и до 21 август, след като тази традиция е била прекъсната за цели 21 години. Тя бе възстановена от община Димитровград с помощта на кмета Стефан Димитров и финансовата помощ от три фирми, като най-много средства са били осигурени от „Каолин”.

Идеята е на по-късен етап изложбата да бъде показана и пред ценители в столицата, като за това апелира и лично академик Светлин Русев при откриване на пленера.

Тази вечер в галерия „Петко Чурчулиев” ще бъде представен и тазгодишният уникален димитровградски календар, който отброява времето от 2 септември 2010 г. до 2 септември 2011 г. Всеки месец краси картина на автор, участвал в пленера, а при откриване на изложбата желаещите ще могат да получат автографи от тях, обясни Надежда Стойнева.