Представиха 9-я димитровградски календар
Представиха 9-я димитровградски календар / Дарик радио, Хасково
Представиха 9-я димитровградски календар
89374
Представиха 9-я димитровградски календар
  • Представиха 9-я димитровградски календар

Деветото издание на уникалния димитровградски календар за периода септември 2016 - септември 2017 година бе представено официално днес. Календарът е тематичен и тази година включва произведения на пластичното изкуство от фонда на галерията "Петко Чурчулиев", подбрани с помощта на Стефан Чурчулиев.

Представиха 9я димитровградски календар
netinfo

В снимки са показани 13 пластики и миниатюри - 12 за всеки от месеците и една за корицата. Авторите им представени уредникът на галерията Антоанета Станчева, която отчете, че в календара са включени две произведения на почетния гражданин на Димитровград и министър на културата Вежди Рашидов. Местният творец Петър Панчев - автор на паметника на Апостол Карамитев и на този на Пеньо Пенев пред едноименния дом-музей също присъства в календара. Включени са и творби на Румяна Русинова, Ставри Калинов, Филип Папазов, проф. Емил Попов, доц.Кирил Матеев, Маргарита Пуева, Георги Чапкънов и др.

Представиха 9я димитровградски календар
netinfo

 

"Целта тази година е да провокираме отношението на димитровградчани към пластичното изкуство. Близо 2 500 експоната малка пластика притежава тукашната галерия", каза Станчева.

Представиха 9я димитровградски календар
netinfo

За 70-годишнината на града ще имаме и 10-то издание на този уникален димитровграски календар, който ще бъде още по-тържествен, каза в приветствието си кметът Иво Димов и честити празника на всички граждани на Димитровград с пожеланието "да вярват в доброто, което предстои".

Звукова картина чуйте в приложения файл.