Предлагат Университет на третата възраст в Хасково
Предлагат Университет на третата възраст в Хасково / БГНЕС, архив

Да се създаде Университет на третата възраст - идеята лансира образователният министър Тодор Танев. Първоначално предложението е това да се случи в Хасково, но професорът си поставя за цел да станем първенци в сферата.

Танев разясни идеята си в кулоарите на парламента, като преди това във Фейсбук обясни, че институцията трябва да се превърне в "национален център по геронтология", но също осъществява здравни консултации.

Мисията на Университета на третата възраст е да защищава човешкото право на всеки гражданин за допълване или получаване на нови знания, активен живот във всяка възраст, поддържане на добро лично психофизическо състояние, активно участие в обществения живот и предаване на натрупания опит на новите поколения. Обяснява идеята си във Фейсбук професорът. В кулоарите на парламента даде още разяснения.

„Следва да се съберат 2 групи - едните са възрастни, над 50 години, и млади. Защото искаме да развиваме голямата, велика и неразвита в България научна област - геронтология. Нека да дадем право на възрастния човек да получи квалификация или преквалификация след пенсионирането си, за да бъде пълноценен гражданин на обществото", обясни министърът. 

Танев добави още, че ако идеята му бъде реализирана, няма проблем и пенсионери от чужбина да идват в университета:

„Но да не пропускаме, че възрастни хора има и в скандинавските страни, където имат доста тъмни дни и биха искали тук да дойдат и да научат нещо. Имаме чудесни преподаватели, които на английски могат да говорят с тях".

Във Фейсбук професорът е дал и предложения за области на изследване и развитие в университета на третата възраст - професионална квалификация, съвременни и творчески умения, здраве на възрастния човек.