Лазаровден
Лазаровден / Sofia Photo Agency, архив
Лазаровден отбелязват днес православните християни. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос. Лазаровден е с подвижна дата и е на осмия ден преди Великден, предпоследната събота преди него.

На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 г.

Лазаровден е част от Великденския празничен цикъл, който в митологичното мислене се очертава като преход между зимата и пролетта, между смъртта и живота. Според вярванията на Цветница (Връбница), празник на следващия ден- неделя, " пущат умрелите" от гробовете. За да засвидетелстват почитта си към тях, се устройва Лазарската задушница.

Типичен за Лазаров ден е моминския обичай Лазаруване (Боенец, Кумичене), чрез който се осъществява един етап от социализацията на момите. В миналото те излизали нагиздени със сватбени премени и венци. Пеели песни и играели буйни хора, а после пускали венците по реката. Лазарките благославяли труда на стопаните, пеели за нивите, за къщата, за стоката - домашните животни.

От 9.30 ч. днес лазарки от читалище „Нов път 2011“ в димитровградското село Добрич ще посетят домовете на хората от селото, заявили предварително желание да ги посрещнат. Лазарките ще ги благословят според обичая и ще пеят типични за празника песни.

От 10.30 ч. утре в двора на бившето училище в с. Добрич, където сега се помещава читалището, те ще представят обичая Лазаруване, а от 11 ч. – обичая „Кумичкане“- свиване на венци от върбови клони, които ще бъдат пуснати по р. Банска, информират от НЧ „Нов път 2011“.

Традиционния си празник „От Лазараводен до Цветница“ организира за девета поредна година Народно читалище „Христо Ботев 1902“ в Димитровград днес, на централния площад „България“ от 16 часа. В програмата са включени състави от читалището – групите за хора „Тракия“, детски танцов ансамбъл „Тракия“, вокална група и др., като ще бъдат организирани и два конкурса – за най-красив пролетен венец и за съвременен лазарски костюм. Записванията за участие в тях са на място, в деня на празника, преди началото му, уточняват от читалището. За финал са предвидени хороводни изпълнения.

На Лазаровден имен ден празнуват Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар.