Празник на плодородието в с. Крум
Празник на плодородието в с. Крум / Дарик радио, Хасково
На традиционния вече Празник на плодородието бе домакин за поредна година димитровградското село Крум. Днес за 12-и път от читалището и кметството с подкрепата на община Димитровград там бе организиран празникът „Даровете на природата“.

Празник на плодородието в с. Крум
Дарик радио, Хасково

Празникът открит кметът на Крум Златка Тенева, която покани присъстващите в местната църква „Рождество на Св. Богородица“, която от няколко дни е с нов иконостас. Той е дело на Красимир Илиев от Благоевград, възпитаник на тревненската дърворезбарска школа.

Храмът в село Крум e построен през 1880 година. През 2015 г. бе ремонтиран основно, а една от камбаните е дарение от премиера Бойко Борисов, припомни Златка Тенева. Тя съобщи още, че за храмовия празник на 8 септември църквата ще бъде преосветена.

Празник на плодородието в с. Крум
Дарик радио, Хасково

Във фолклорния празник „Даровете на природата“ днес участват 15 състава и индивидуални изпълнители. Провежда се традиционният конкурс за детска рисунка. В изложението на плодове и зеленчуци производители от региона показаха едри домати, чушки, патладжан, лук, праскови и др.

Празник на плодородието в с. Крум
Дарик радио, Хасково

Жури с председател Росица Генчева, автор на книги с кулинарни рецепти, оценява представените в конкурса за печива пити,  баници и погачи.
За победителите във всяка от категориите са предвидени предметни награди, съобщиха организаторите на празника.