Пожарната чака ново огнено бедствие и отправи сериозни закани към земеделските стопани
Пожарната чака ново огнено бедствие и отправи сериозни закани към земеделските стопани / netinfo

Една четвърт от стърнищата в региона вече са изорани, останалите обаче не са и стопаните им чакат да ги запалят. Мнението е на шефът на хасковската пожарна комисар Николай Вълчев и поради тази причина той прогнозира ново огнено бедствие в региона.

“На тези хора ще бъдат наложени възможно най-жестоките санкции и нека да възприемат думите ми като заплаха” така се обърна към земеделските стопани комисар Вълчев.

Всички институции остават напълно мобилизирани, допълни той и заяви, че строги санкции ще бъдат налагани дори и когато собствениците твърдят, че не са палили земята си. Земеделските служби могат да наложат глоба до 6 000 лева на всеки, който запали стърнище и дори ако негово стърнище гори, подчерта комисар Вълчев.

Изминалият месец юли е най-тежкия по брой пожари от както се води статистика, каза още комисар Вълчев. Възникнали са 527 пожара, като 97 от тях са нанесли значителни щети. При гасенето на пожарите са пострадали 6 огнеборци и един полицай.

В сравнение с 2000-та година обаче, когато областта също беше под огнено бедствие, щетите са по-малки. На какво се дължи това и заканите на комисар Вълчев към земеделските стопани чуйте от звуковия файл: