Потвърдиха присъдата на шофьора убил 6 деца в Симеоновград, наказанието на братовчед му намалено с три години
Потвърдиха присъдата на шофьора убил 6 деца в Симеоновград, наказанието на братовчед му намалено с три години / Dariknews, архив

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на Хасковския окръжен съд в частта, с която подсъдимия Данаил Георгиев е осъден на 12 години лишаване от свобода при първоначален общ режим и лишаване от право да управлява МПС за срок от 15 години. Това съобщиха за Дарик от пресцентъра на съда. Магистратите потвърдиха, че Георгиев носи вина за смъртта на 6-те младежи от Симеоновград прегазани на Великден 2011 година от колата, управлявана от Георгиев, в нетрезво състояние и в нарушение на правилата за движение. При трагичния инцидент оцеляха две от блъснатите деца.

Присъдата беше изменена в частта, с която подсъдимия Живко Желев е осъден на 10 години лишаване от свобода и 13 години забрана да управлява МПС. Присъдата на Желев е намалена на 7 години затвор и 10 години лишаване от право да шофира. Вината на Желев е свързана с това, че е предоставил колата на Данаил Георгиев, въпреки нетрезвото му състояние. Апелативният съд е приел, че по отношение на подсъдимия Желев първоинстанционният съд е надценил отегчаващите и не е съобразил превеса на смекчаващите отговорността обстоятелства, който налага  наказанията лишаване от свобода и лишаване от право да управлява МПС да бъдат значително намалени под определения баланс на лишаване от свобода.

При определяне наказанието на подсъдимия Желев, за смекчаващи отговорността обстоятелства са приети чистото съдебно минало, младата възраст, добрите характеристични данни, към които следва да се прибави  разкаянието за стореното, дълбокото му  съжаление, че е дал ключовете от автомобила на братовчед си и, че е станал причина да  загинат негови съученици и приятели. Следва да се отчете и направеният от него опит да въздейства върху водача на автомобила в момента, в  който изненадващо за пътуващите, недопустимо е увеличена скоростта на движение и е настоявал Георгиев да я намали, за да не катастрофират.  

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Върховния касационен съд.