/ iStock/Getty Images
Окръжният съд в Хасково наложи постоянен арест на турски гражданин, във връзка с международно издирване по изпълнение на Европейска заповед за арест. 

Подсъдимият е бил задържан на ГКПП „Капитан Андреево“ при опит да влезе в страната на 26 април. Заповедта е издадена от Районен съд в град Хамбург, ФР Германия, за провеждане на разследване спрямо него, за опит за убийство и причиняване на тежка телесна повреда. За извършеното престъпление е предвидено наказание „Лишаване от свобода“ за срок до 15 години, според германския Наказателен кодекс.

Задържаха двама българи, обявени за международно издирване в Гърция

Хасковските магистрати приеха, че Европейската заповед за арест, издадена за това, че спрямо подсъдимия се провежда наказателно производство за извършено престъпление, отговаря на всички изисквания. 

При разглеждане на мярката за неотклонение стана известно, че на 1 януари 2023г. в Хамбург турският гражданин след физическа саморазправа извадил револвер спрямо две други лица и произвел няколко изстрела срещу тях, след което избягал от местопроизшествието.

Налагането на мярката е гаранция за явяването му пред съда в същинското производство за предаването му, поради факта на И.Б. е чужд гражданин и няма постоянен адрес и каквито и да било данни за неговата свързаност с Р. България. 

Задържаха немски гражданин във Варна, обявен за международно издирване

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.

Над 90 на сто от издирваните международно лица в Хасковския съдебен район биват задържани на „Капитан Андреево“. Обичайната съдебна практика е те да бъдат оставяни в ареста до екстрадицията им.
Валентина Стоева/БТА