Пореден арест за издирван за тероризъм
Пореден арест за издирван за тероризъм / Dariknews.bg, архив

По искане на Окръжната прокуратура в Хасково съдът взе постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо 17-годишен френски гражданин, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест за участие в престъпна конспирация с цел осъществяване на терористични актове. Това съобщават от Пловдивската апелативна прокуратура.

На 16 октомври младежът е бил задържан на ГКПП - Капитан Андреево при опит да напусне страната. Пред българските власти той е представил преотстъпен документ за самоличност на свой близък. Установено е, че френските власти го издирват чрез Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен прокурор при Окръжен съд в Париж. Документите в Окръжна прокуратура - Хасково са получени чрез Шенгенската информационна система от френските власти. На 20 октомври младежът е задържан за срок от 72 часа с прокурорско постановление.

Задържаният може да обжалва определението на Окръжен съд - Хасково пред Апелативния съд в Пловдив. Предстои по същество разглеждане пред съд на искането за изпълнение на Европейската заповед за арест.

С определение на Районния съд в Свиленград от 20 октомври, по искане на Районна прокуратура - Свиленград, той е осъден на 6 месеца лишаване от свобода условно и пробационни мерки по обвинение за опит да напусне България с преотстъпен документ, допълват още от Апелативната прокуратура в Пловдив.