Поклонение пред паметника на Пеньо Пенев в Димитровград
Поклонение пред паметника на Пеньо Пенев в Димитровград / DarikNews, архив

Поклонение пред паметника-костница на поета Пеньо Пенев в парка, който носи името му в Димитровград, е организирано по традиция днес в 17.30 ч. На 27 април се навършват 53 години от деня, в който сам избира смъртта. Дейци на културата и изкуството, представители на местната власт и граждани ще се включат в поднасянето на венци и цветя пред паметника днес.

Тази година са и димитровградските Дни на поезията "Пеньо Пенев". На рождената му дата- 7 май, ще бъде връчена националната литературна награда на негово име. Назначена със заповед на кмета Иво Димов комисия заседава в края на март и определи 22-ят лауреат на отличието да бъде местният поет Ангел Ников.

По този повод пресконференция на тема „И пак ще бъда барабанчик в похода” организира на 2 май в София община Димитровград, с участието на носителите на приза през годините Петър Анастасов, Петко Братинов, Евтим Евтимов, Иван Цанев, Екатерина Йосифова и Петър Караангов.

Огънят на Дните на поезията ще бъде запален от 19 ч. на 7 май пред паметника на поета в едноименния парк, когато и Ангел Ников ще получи наградата си. 1000 евро е финансовата и стойност.