По 10 милиарда годишно губят хазната и бизнесът от сивата икономика
По 10 милиарда годишно губят хазната и бизнесът от сивата икономика / netinfo
По 10 милиарда годишно губят хазната и бизнесът от сивата икономика
58535
По 10 милиарда годишно губят хазната и бизнесът от сивата икономика
  • По 10 милиарда годишно губят хазната и бизнесът от сивата икономика

По груби изчисления държавата и бизнеса губят 10 млрд. лева годишно от сивата икономика. Това съобщи в Хасково Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България. От организацията бяха тук  по повод резултати от социологическо проучване, проведено през последния месец сред работодатели и работници във връзка с проявленията и размера на неформалната икономика в България.

Като се има предвид, бе Брутният вътрешен продукт за тази година и по прогнозите за следващата е 90 млрд. лева и че бюджетът преразпределя около 40% от него, бюджетът на страната е около 30 милиарда годишно. Ако сивият сектор е 30%, това прави 10 милиарда годишно по-малко за хазната - от неплащане на данъци и осигуровки, заяви още Иванов.

Може да се каже, че това са 10 милиарда по-малко и в бизнеса, не само в бюджета, допълни заместник-председателят на Асоциацията Боян Бойчев. Защото всеки лев, който са завърти, той дава лев прим и съответно сумата става по-голяма. Това обаче все пак са някакви наблюдателни изчисления, каза Бойчев.

Още - в звуковия файл