Терариум, Минерални бани
Терариум, Минерални бани / Община Минерални бани
Над 30 яйца снесе йероглифовият питон от терариума в Минерални бани, съобщи Димка Войникова, която се грижи за екзотичните му обитатели.  
 
5-метровата змия стана известна, след като миналото лято изчезна и хвърли в смут целия национален курорт Минерални бани. Оказа се, че влечугото се е скрило в тясно пространство между стената и облицовката от гипсокартон на терариума.

Експрети по влечугите тогава се опасяваха, че изживеният  силен стрес може да увреди здравето на питона и дори да му коста живота. Снесените яйца обаче, са доказателство, че змията се радва на отлично здраве. „Много е загрижена и внимателна, съвсем рядко и за кратко се отделя от яйцата. Бъдещата майка, която тежи 50-60 кг се увива на няколко пъти върху тях и така ги топли”, разказва Димка Войникова.

Само веднъж при редките ставания на змията от яйцата Войникова успяла да ги снима. Видимо те са доста по-едри от кокошите, смятат служителите в Терариума. Змиите от този вид мътят яйцата си около два месеца, уточняват те.

Йероглифовият питон дели общо остъклено помeщение с още две влечуги – тигров питон и анаконда.  Затова ще е истинско предизвикателство за женската да опази бъдещето си потомство, коментират заетите в Терариума.