Патриотите на протест срещу разширяване на бежанския лагер в Харманли
Патриотите на протест срещу разширяване на бежанския лагер в Харманли / DarikNews.bg, Архив

Протестно шествие в Харманли заради настанените в бежанския лагер мигранти организират днес партиите от Патриотичния фронт- НФСБ, ВМРО и „Атака“ Шествието ще води евродепутатът и заместник-председател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки. Мотото  на протеста е "Срещу безобразията на мигрантите, незачитащи правилата и законите".

Протестът е насрочен от 12 ч. със сборен пункт пред Културния център в Харманли.  Организаторите настояват за по-строг контрол в лагера, вечерен час и стриктното му спазване, забрана за носене на ножове от настанените в лагера, независимо от дължината на острието, както и за засилено полицейско присъствие и гарантиране на реда и сигурността в града.

“Нека си върнем облика на града ни! Нека покажем, че искаме Харманли да бъде чист и приветлив град, а не ислямизиращо се място! Време е! Да покажем, че сме единни и България е в сърцата ни!“, призовават организаторите на протестното шествие.

Повод за недоволството е и предвиденото разширяване на лагера с нови 68 жилища, в които ще могат да се настанят още близо 400 души. Така капацитетът на центъра ще достигне до около 3 000 мигранти. В момента настанените тас са близо 2000, като през юни те бяха по-малко от 200, а към момента всекидневно се увеличават с по 100-150, което също е повод за притеснение на местните хора.

В края на август 800 афганистанци в лагера участваха в масово сбиване и потрошиха полицейска кола. По-рано при сбиване в близост до центъра двама 19-годишни афганистанци бяха ранени с нож от свой 37-годишен сънародник.

Това не е първото подобно протестно шествие с такива искания, което се организира в Харманли. Първият бе през 2013 г., последваха и други, включително на майки с малки деца от града, през 2014 г.