Параклисът с аязмо Св. Мина в Дурхана и днес събира вярващи
Параклисът с аязмо Св. Мина в Дурхана и днес събира вярващи / DarikNews, архив

Протойерей Георги Тодев от димитровградския православен храм "Свети Димитър" ще служи днес преди обяд в параклиса „Св. Мина” по повод храмовия му празник. Параклисът се намира в местността "Дурхана". Там се съхранява икона на Св. Мъченик Мина, за която се вярва, че притежава целебна сила. Затова и всяка година в деня на светията в параклиса се стичат вярващи не само от цялата община, но и от област Хасково. Св. Мина е считан покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите. Затова е тачен от знахари и екстрасенси. Народът вярва, че Св. Мина е закрилник на жените, затова на този ден се отправят молитви за здраве на децата, радост и благополучие в дома.

Параклисът „Св. Мина” в „Дурхана” е построен през 90-те години само за 3 месеца с помощта на дарители. След това започва изграждането и на манастирската част, която все още е в строеж, припомня историята му протойерей Георги Тодев.

Пред параклиса има и аязмо, като се вярва, че водата е лековита. Тя е открита през 70-те години на миналия век от баба Василка Георгиева от село Добрич, на която насън се явил Св. Мина и показал точното място.