Паметниците на Кап. Петко Войвода събра в книга родственицата му Пенка Генева
Паметниците на Кап. Петко Войвода събра в книга родственицата му Пенка Генева / DarikNews
Паметниците на Кап. Петко Войвода събра в книга родственицата му Пенка Генева
75851
Паметниците на Кап. Петко Войвода събра в книга родственицата му Пенка Генева
  • Паметниците на Кап. Петко Войвода събра в книга родственицата му Пенка Генева

26 паметника на Капитан Петко Войвода събра в новата си книга неговата родственица Пенка Чакалова-Генева. В димитровградската библиотека тя представи сборника, както и излязлата по-рано от печат „Спомен и памет за Каракирковия род - родът на Капитан Петко Войвода”. Авторката е родом от с. Малко брягово, община Маджарово, но по-голямата част от професионалната й кариера, като преподавател по български език и литература, преминава в Димитровград. Тя е родственица на легендарния Капитан Петко Войвода- прадядо й по майчина линия – Митрю, е негов брат. Тази книга за Каракирковия род съм носила цял живот, защото от дете съм слушала разказите на моите родители и близки за Капитана, сподели Пенка Генева. Книгата за паметниците на Капитан Петко пише по идея на своя син инж. Славейко Генев, който финансира издаването й. Посветена е на 170-годишнината от рождението на Капитан Петко Войвода. При написването й използва интересен подход- изпраща 13 конкретни въпроса до общинските съвети, тракийските дружества и историческите музеи на различни населени места в страната, като воли за съдействие и информация, пише в предговора Яна Манолова. И допълва: „Много интересни са нейните открития за паметници, които може би не всички знаят- този в Чикаго, връх Капитан Петко Войвода в Лигвинтън, Антарктида и др.”

Паметниците на Кап Петко Войвода събра в книга родственицата му Пенка Генева
netinfo

Пенка Генева е автор на четири книги. Първите две- „Отключена обич” и “Малко Брягово - искри от родното огнище” бяха представени в Димитровград през 2003 г. и 2006 г. Организатори на срещата с нея сега бяха Община Димитровград, Исторически музей- Димитровград и Градска библиотека „Пеньо Пенев”, а поводът е предстоящият Ден на народните будители 1 ноември. Сред гостите имаше и дошли от Елин Пелин специално за представянето, подчертаха организаторите.

Паметниците на Кап Петко Войвода събра в книга родственицата му Пенка Генева
netinfo

 

Пенка Чакалова-Генева пише и стихове. Песни по нейни текстове и музика на Христо Ташев представи певческата група на учителките „Романтика”. Книгите й презентира нейната близка приятелка Вирджиния Николова. Следващата ще е за Чакаловия род, сподели Пенка Генева. Звукова картина от представянето на двете книги чуйте в приложения файл.