Пак хванаха парфюми-менте на Капитан Андреево
Пак хванаха парфюми-менте на Капитан Андреево / Снимка: Митница - Свиленград

1177 парфюми и тоалетни води задържаха  митническите служители на Капитан Андреево поради съмнения, че артикулите са произведени в нарушение на правата върху интелектуалната собственост, съобщиха от Митница - Свиленград. Ароматите са имитации на различни световноизвестни марки.

857 флакона с парфюми са открити при проверка на автобус, пътуващ от Турция през България за Румъния, при прилагане мерките по защита на интелектуалната собственост. Пред митническите служители румънският гражданин, пътуващ в автобуса, декларирал, че е закупил ароматите от пазара в Истанбул, но не знаел, че парфюмите са имитации на световноизвестни марки.

В изпълнение на Европейския Регламент 608/2013 и Закона за марките и географските означения имитациите са задържани и за случая ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.

Другите 320 парфюма и тоалетни води са открити при съвместна проверка на митнически и гранични служители отново в автобус, пътуващ по редовната линия Истанбул - Букурещ. Те са били скрити в естествените кухини на багажното отделение на автобуса. След проведено разследване става ясно, че парфюмите и тоалетните води са собственост на друг румънски гражданин. Той обяснил, че взел парфюмите от свой приятел в Истанбул и също не знаел, че са фалшиви.

На нарушителя е съставен акт за пренасяне на стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.