Пак хванаха контрабандно сребро в румънски гащи
Пак хванаха контрабандно сребро в румънски гащи / Снимка: Митница - Свиленград

Близо 2 кг сребърни бижута на обща стойност 11 100 лв. задържаха при два отделни случая митничарите на пункта Капитан Андреево, съобщиха от Митница - Свиленград. При първия случай среброто е било скрито в бельото на млад мъж, който пътувал в автобус по редовната линия от Истанбул за Букурещ. Митническите служители извършват личен преглед на пътника - 27-годишен мъж. В бельото му са открити 704 грама сребърни накити, като най-голям бил броят на пръстените и обиците. Контрабандата от 40 чифта обици, 43 броя пръстени, 38 медальони, 18 гривни и 13 синджири била увита в два пакета с кафяв скоч и скрито в боксерките на румънския гражданин. Според направената от вещо лице експертиза сребърните накити са от висока бижутерска проба 925 и са на стойност около 4 300 лева.

Друг опит за пренасяне на накити от сребро предотвратиха при съвместна проверка митнически и гранични служители, отново на ГКПП - Капитан Андреево. На пункта пристигнал лек автомобил с румънска регистрация. Водачът на автомобила и пътниците в него не декларирали нищо пред митническите служители. Извършена е проверка на автомобила, при която в жабката и подлакътника на превозното средство са отрити 1,133 кг сребърни бижута, сред които 56 броя сребърни медальони, 50 броя синджири, 32 броя пръстени, 30 чифта обици и 28 гривни. Сребърните накити били опаковани в два найлонови плика. Водачът на автомобила, 40-годишен румънски гражданин, признал, че е закупил сребърните изделия в Турция. Според експертизата на вещото лице стойността на откритите сребърни бижута е около 6 800 лева.

Накитите и от двата случая са отнети в полза на държавата, а на нарушителите ще бъде наложена глоба от 1000 до 3000 лева според административно-наказателните разпоредби на Валутния закон. Общото количество на задържаните сребърни накити е 1,837 кг.