Откриват паметника на героите от Одринската епопея
Откриват паметника на героите от Одринската епопея / netinfo

Паметникът на Десети пехотен родопски полк ще бъде официално открит днес. Тържествата по повод 100-годишнината от Одринската епопея се провеждат под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. По първоначална информация той няма да присъства на откриването на паметника в Хасково днес. А то ще се състои от 16.00 часа на ул. „Булаир" в Хасково.

За героизма на Десети пехотен родопски полк е предвидена историческа беседа от 18.00 до 19.00 часа, която ще води проф.д.ф.н. Сево Явашчев, в зала „Марица" на областна администрация. След това на площад „Свобода"ще има концерт на ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия", а във времето между 20.00 и 21.00 часа ще се състои тържествена заря-проверка.

През 2011 година по инициатива на областния управител Ирена Узунова се създаде инициативен комитет за изграждане на мемориален парк и възстановяване на паметник-чешма " Десети родопски полк " в памет на загиналите от полка в Балканската война 1912-1913 година и Първата световна война 1914-1915 година. В  комитета се включиха служители от Областна администрация Хасково, Министерство на отбраната, Регионален исторически музей-Хасково, отдел"Териториален архив" Хасково, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, архитекти и др.

На 13 март 1913 година Десети пехотен родопски полк пръв пробива обсадения Одрин и разкъсва считаната за непробиваема фортова линия. В пряката атака и от смъртоносни рани край Одрин загиват 194 души от Десети пехотен родопски полк.