Във "Визии от "онези" 45 години" се включи музеят на Димитровград
Във "Визии от "онези" 45 години" се включи музеят на Димитровград / Исторически музей-Димитровград
Открити музейни уроци стартираха в Димитровград
92846
Открити музейни уроци стартираха в Димитровград
  • Открити музейни уроци стартираха в Димитровград
Открити уроци за ученици стартира Историческият музей в Димитровград по повод 70-годишнината на града, която ще бъде отбелязана тържествено на 2 септември. Първите групи ученици от СУ „Любен Каравелов” вече разгледаха експозициите и проведоха открит урок с уредниците. За 20 март заявка са направили за петокласниците си от ОУ „Хр. Ботев” в село Крепост, които са поискали да им бъде представена темата за народните занаяти в община Димитровград. Следващите, планирали открит урок в димитровградския музей, са езиковата гимназия, съобщи директорът му Елена Георгиева. Оказа се, че интересът към тези открити музейни уроци действително е голям, а първата група, която бе при нас, задаваха много въпроси, разказа тя.
 
От димитровградския музей уточняват, че желаещите да запишат час и дата за открит урок могат да избират между 10 теми:  „Археологически паметници на територията на Община Димитровград”, „Светилище на нимфите и Афродита”, „Местността „Хисаря” в с. Сталево и битката при Клокотница 1230 г., „Археология и Астрономия”, „Преди да бъде град” за възникването и развитието на селищата, обединени при създаването на Димитровград, „Традиционни занаяти и поминък”, „Традиции, празници и обичаи”, „Димитровград-създаване и развитие” и „Бригадирското движение и създаването на Димитровград”.
Заявки се приемат 10 дни преди датата на музейния урок, а максималният брой ученици в група трябва да бъде не повече от 25, информират от димитровградския музей.
 
Уредниците вече работят по превръщането на общински апартамент на бул. „Благоев” в експозиция за бита през 70-те години на Димитровград. В момента в жилището, което се намира в непосредствена близост до Дом-музей „Пеньо Пенев” текат ремонтни работи, за да придобие необходимия автентичен за онова време вид.
 
За 70-годишнината на Димитровград от музея подготвят и второ издание на националната конференция „Светът на българина през ХХ век”, която ще събере на 22 юни историци от цялата страна. Научен ръководител на форума ще е доц. Искра Баева, която води и първото издание за 60-годишнината на Димитровград, съобщи директорът на музея Еле3на Георгиева. Чуйте я в приложения файл.