/ БТА
Богато погребение на тракийски воин от римските войски, датирано от началото на първи век след Христа, е находката, по която работи екипът на археолога Даниела Агре при тополовградското село Капитан Петко Войвода. Гробът е открит при спасителни разкопки. Те са се наложили при работния процес на частна фирма, която изгражда в близост фотоволтаичен парк, съобщава кореспондентът на БТА Красимира Славова.

На уникалните артефакти екипът попада още на втория ден от проучването, а според специалистите някои от находките, сред които и златни накити, са без аналог сред откриваното някога в България.

Според предположението на ръководителя на екипа Даниела Агре става въпрос за кремация на конник, който най-вероятно е бил част от помощните римски войски. Той е бил местен човек и е бил от богата фамилия - за това археолозите съдят по златните накити и ценни предмети, които са поставени в гроба на ездача. Той е бил погребан със своя кон, който също е изгорен. Животното е било покрито с бронзова сбруя с малки златни апликации.

„Няколко са нещата от находките, които са изключително важни за нас - в гроба е намерено пълно бойно снаражение за война, много интересна плетена ризница, която е рядко срещана през римската епоха. Намерени се много метателни копия, както и два меча, единият от които е много богато украсен със сребърни апликации, каза Даниела Агре.

Влагата обаче е разрушила част от тези сребърни апликации по меча. По-голямата част от откритото оръжие е изработено от желязо. Сред уникалните находки, които Агре отличи, е ловен нож, чиято кания е украсена със скъпоценни камъни. Върху една от златните ленти на ножа има изобразени ловни кучета. В гроба са поставени и златен венец с листенца със златни плодчета, както и масивен пръстен.

находки Капитан Петко войвода
БТА

Освен това археологическият екип е открил и златна фибула, както и изключителна златна огърлица, която до момента в страната ни е без аналог, посочи още археологът. Златна гривна с плочки е друга от интересните находки, сред които е и тоалетно сандъче със сребърен и костен обков.

находки Капитан Петко войвода
БТА

"При толкова ценни дарове, положени в този гроб, може да се съди, че в него действително е положен воин от богата фамилия", обобщи Даниела Агре. Намеренията са след приключване на спасителните разкопки в края на седмицата и процедурите по описването им, те да бъдат преместени за съхранение занапред в Историческия музей в Тополовград. За да се случи това обаче, е необходимо трезорно помещение. За изграждането му вече са отпуснати средства от община Тополовград и работата по това обособяване започва, каза заместник-кметът на Тополовград Красимира Атанасова.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Красимира Славова/БТА