Откриха Терариума и Чифте баня в Минерални бани
Откриха Терариума и Чифте баня в Минерални бани / Община Минерални бани

Единственият на Балканите терариум в парк „Топлика” в Минерални бани, е най-новата и оригинална туристическа атракция за деца и възрастни. В терариума могат да се видят 18 влечуги от 16 вида, сред които има и две игуани, обясни докторът по биология Красимир Христов, който е управител на терариума и председател на Тракийското херпетологично дружество.

Официално лентата на терариума днес прерязаха кметът на Баните Мюмюн Искендер, изпълнителният директор на фирмата, построила обекта арх. Венета Петкова и д-р Красимир Христов.

Кметът Мюмюн Искендер се пошегува, че в гората вече няма змии, защото всички са прибрани в терариума.

Стотици жители и гости на националния курорт Минерални бани се възползваха от свободния вход в терариума.

Междувременно стана ясно, че 50-килограмовият йероглифов питон-албинос, който преди няколко месеца избяга от клетката си през дупката на аспирацията и остана заклещен зад гипсокартона, е оцелял. След спасителната операция експертите смятаха, че няма да преживее стреса.

Питонът е сред атрактивните влечуги в новооткрития Терариум. Дълъг е 4 метра, а клетката му, с размери 2 на 3 метра, вече е допълнително укрепена.

Откриха Терариума и Чифте баня в Минерални бани
netinfo

В България към настоящия момент има само един стационарен терариум към Софийския зоопарк и няколко подвижни (пътуващи) атракциони, най-големите от които са на Тракийското херпетологично дружество.

Във всички тях са представени основно екзотични видове, а видовете от Българската херпетофауна (земноводни и влечуги в България) са изключително редки.

Откриха Терариума и Чифте баня в Минерални бани
netinfo

По-късно днес кметът Мюмюн Искендер преряза и лентата на къпалнята на открито, която се нарича Чифте баня. В нея хората ще могат да се възползват от течащата минерална вода на открито. Чифте баня разполага с два големи метални душа, които вечер правят светлинно шоу с лазери. Къпалнята е изградена по европейски проект за над 353 хил. лв. без ДДС. Терариумът също е с еврофинасиране за около 282 хил. лева. Общо двата атракционна са за над 635 хил. лева без ДДС. Финансирането е 100 процента от европрограмата, която подпомага развитието на селските райони в България.