Откриха телата на изгорелите в Присадец
Откриха телата на изгорелите в Присадец / netinfo
Полицаи откриха телата на двамата изгорели в тополовградското село Присадец. 75-годишният мъж и съпругата му на 73-години загинаха снощи, когато пламъците на бушуващия в регина пожар обхванаха село Присадец. Жената се е опитвала да извади съпруга си от къщата. Телата им останаха в тлеещите руини до тази сутрин, тъй като достъпът на полицията до останките от къщата беше невъзможен.

Десетки къщи изгоряха и в селата Радовец, Филипово, Устрем и Варник. Жена с изгаряния е в болница, има информация и за други леко пострадали хора, но броят им не е уточнен.

Жителите на селата Филипово, Присадец и Варник бяха евакуирани. През нощта им бяха осигурени храна и вода. По информация от кризисния щаб в село Студена, в момента ситуацията в района на пожарите е под контрол. В тополовградско пламъците са потушени. В свиленградско огнеборци, жандармеристи, полицаи, служители на гранична полиция, лесничеи, военни, екипи на гражданска защита и специализирана техника гасят пожар със сравнително неголям фронт. Опасност за хората и близките села няма, но бедственото положение в общините Тополовград и Свиленград остава.

Тази нощ в региона беше и областният управител на Еврос Николаос Замбунидис. Той се срещна с хасковския областен управител Райна Йовчева и предложи гръцки хеликоптери да се включат в борбата с огненото бедствие. На този етап обаче допълнителна техника и екипи в региона не са необходими.

Пожарът, който в полунощ обхвана площ от 60 квадратни километра в премина на територията на Хасковска област от ямболско и информация за причината за възникването му няма.