Хасково, Епизоотична комисия
Хасково, Епизоотична комисия / Областна администрация, Хасково
Заради огнища на птичи грип е усложнена епизоотична обстановка в област Хасково. По този повод днес в областната администрация бе свикано спешно заседание на Областната епизоотична комисия.
 
Откриха птичи грип в Манолско Конаре

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ е обявено огнище на инфлуенца-птичи грип в два животновъдни обекта в землището на с.Войводово. Обектите са промишлени, за отглеждане на бройлери и за патици и в тях има близо 120 хиляди птици, които ще бъдат хуманно евтаназирани и загробени. Районите ще бъдат дезинфекцирани, а движението на животни, продукти от тях и яйца в зоната на заразата е забранено.

Хасково, Епизоотична комисия
Областна администрация, Хасково

От днес със заповед на д-р Стефка Здравкова - заместник-областен управител на Хасково и председател на Областната епизоотична комисия нарежда са разпоредени мерки за предотвратяване проникването на болестта и в други населени места.

Те предвиждат незабавно да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да се набележат конкретни мерки за предотвратяване проникването на болестта на територията на съответните общини и до 25 октомври да уведомят писмено Областния управител на Хасково за изпълнение на набелязаните мерки.
 
В 3-км предпазна зона- с.Войводово, Манастир и Конуш и в 10 км наблюдавана зона - Въгларово, Стамболийски, Тракиец, Гълъбец, Текето, Козлец, Мандра, Книжовник, Долно Войводиново, Горно Войводиново, Орлово и Малево около огнището се забранява: придвижването и търговията на домашни, диви и др.птици и яйца за разплод, с изключение на птици за незабавно клане при спазване изискванията на Агенцията по храните.

организирането на пазари, панаири и изложби на птици, разселването на птици за подновяване на дивечовия запас. Кметовете на тези населени места да организират преброяване на птиците и предоставят данните на ОДБХ-Хасково, е записано още в заповедта.