Издирван за трафик на хора в Австрия с Европейска заповед за арест (ЕЗА) турски гражданин получи мярка постоянен арест от състав на Окръжния съд в Хасково, съобщиха от Съдебната палата.

49-годишният мъж е бил арестуван на ГКПП "Капитан Андреево" на излизане от страната на 23 август. Заповедта за издирване е издадена от прокуратурата в Санкт Пьолтен, Австрия, за извършени престъпления - незаконно прекарване на мигранти през граница, за които е предвидено наказание "лишаване от свобода" до пет години.

Гръцката полиция задържа мъж, издирван от българските власти

Основната цел на мярката за процесуална принуда е да се разгледа делото за екстрадиция по същество с присъствието на обвиняемия. Тази цел може да бъде изпълнена единствено чрез мярката за неотклонение „задържане под стажа“, предвид факта, че той е чужд гражданин, няма териториална обвързаност, имущество и доходи.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд-Пловдив. Над 90 % от издирваните международно лица в Хасковския съдебен район биват задържани на ГКПП "Капитан Андреево".

Обичайната съдебна практика е те да бъдат оставяни в ареста до екстрадицията им.
Николай Грудев, БТА