/ iStock/Getty Images
Марка за неоктлонение "задържане под стража" е наложена на 50-годишен пловдивчанин, който е осъден в Испания на 8,5 години затвор. Мъжът е хванат да превозва почти 100 кг. синтетични наркотици в камиона си, съобщават от прокуратурата в Хасково. 

Предстои българинът да бъде предаден на властите в Испания, след като на негово име е издадена Европейска заповед за арест. Това съобщиха от Съдебната палата в областния град. 

Жителят на Пловдив - Н. Т. (50 г.), е бил задържан при опит да напусне страната ни през ГКПП "Капитан Андреево" на 30 май т.г. От данните по делото се установява, че извършеното от Н.Т. деяние е "тежко умишлено" и той е осъден и с влязла в сила присъда "лишаване от свобода" за  осем и половина години, която е изтърпяна отчасти, но следва да изтърпи още две години и три месеца.

Съдът е отчел, че е налице опасност той да се укрие до окончателното му предаване на властите в Испания, тъй като без надлежното разрешение на испанските власти е напуснал страната. Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в Пловдив.
БТА